Περιγραφή Σεμιναρίου
Κάθε επιχείρηση που ασχολείται με τρόφιμα απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό στον τομέα της Υγιεινής και Ασφάλειας τροφίμων, το οποίο πρέπει να καταρτίζεται και να πιστοποιείται μέσω του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Επιπλέον, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Υπουργική Απόφαση 14708/10-08-2007 και ΦΕΚ 1616/Β/17-08-2007), οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής, επεξεργασίας, μεταφοράς και διάθεσης τροφίμων υποχρεούνται να εκπαιδεύουν όλο το προσωπικό τους που έρχεται σε επαφή με τρόφιμα.
Ο υπεύθυνος για την Υγιεινή και Ασφάλεια τροφίμων φέρει την ευθύνη να διασφαλίζει ότι τα τρόφιμα που παράγονται και διακινούνται στην αγορά πληρούν τους αυστηρούς κανονισμούς και τις κατευθυντήριες γραμμές που αφορούν στην υγιεινή και την ασφάλεια τροφίμων.
Επιπρόσθετα, αναλαμβάνει τον έλεγχο διαφόρων διαδικασιών παραγωγής τροφίμων, εκπονεί αναφορές για τα αποτελέσματα των ελέγχων και συνεργάζεται στενά με τους παραγωγούς για τη βελτίωση των πρακτικών τους. Επιπλέον, πρέπει να είναι πάντοτε ενημερωμένος για τις τελευταίες εξελίξεις και τα πρότυπα στον τομέα της Υγιεινής και Ασφάλειας τροφίμων, να συμμετέχει σε σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα και να μεταφέρει τις γνώσεις αυτές στο προσωπικό του.
Ο ρόλος του είναι κρίσιμος, καθώς η υγιεινή και η ασφάλεια των καταναλωτών εξαρτώνται από την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουν, συνεισφέροντας σημαντικά στη διατήρηση της δημόσιας υγείας.
Βεβαίωση Παρακολούθησης
Διάρκεια
Τρόπος Παρακολούθησης
Έναρξη
Θεματικές Ενότητες
• Εισαγωγή στην ασφάλεια τροφίμων
• Μικροοργανισμοί και χαρακτηριστικά αυτών
• Τροφοδηλητηριάσεις και η παρεμπόδισή τους
• Ατομική υγιεινή και συμπεριφορά του χειριστή τροφίμων
• Το Εργασιακό Περιβάλλον
• Πρακτικές καθαρισμού
• Κοινά μιάσματα και έλεγχος αυτών
Στόχοι του προγράμματος «Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων»
• Η εκπαίδευση και πιστοποίηση του προσωπικού που εργάζεται σε επιχειρήσεις παραγωγής, επεξεργασίας, μεταφοράς και πώλησης τροφίμων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
• Η κατανόηση της νομοθεσίας και των κανονισμών που διέπουν την Υγιεινή και Ασφάλεια τροφίμων.
• Η εκμάθηση της διαδικασίας ελέγχου της ασφάλειας τροφίμων σε επιχειρήσεις.
• Η κατάρτιση υπευθύνων του τομέα της υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων που θα είναι σε θέση να επιβλέπουν και να εξασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς.
• Η προετοιμασία των επιμορφούμενων για την αποτελεσματική διαχείριση καταστάσεων ανάγκης και κρίσης στον τομέα τροφίμων.
• Η ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και πρότυπα στον τομέα.
• Η διασφάλιση της ποιότητας, η παραγωγή ασφαλών προϊόντων και η προστασία του καταναλωτή σύμφωνα με τον κανονισμό 852/2004 του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για την υγιεινή τροφίμων.
Επαγγελματικές προοπτικές
Μέσω του σεμιναρίου οι επιμορφούμενοι θα αποκτήσουν νέες δεξιότητες, θα επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους για τις τάσεις που επικρατούν στον κλάδο, ενώ συγχρόνως θα επιτευχθεί η δικτύωση με άλλους επαγγελματίες. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί το επαγγελματικό τους προφίλ και θα καταστεί ανταγωνιστικό.
Με τις γνώσεις που θα αποκτήσουν, θα έχουν τη δυνατότητα να διασφαλίσουν την ποιότητα των προϊόντων μέσω της ανάλυσης συστατικών. Αλλά και να ελέγξουν εάν το τελικό προϊόν είναι σύμφωνο με τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας που ορίζονται από την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απασχοληθούν σε Επιχειρήσεις Τροφίμων, Εταιρείες Συμβούλων Βιομηχανικών Τροφών, Μονάδες Διατροφής κ.α.