Περιγραφή Ειδικότητας
Ο κάτοχος διπλώματος Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης – ΣΑΕΚ (ΙΕΚ) στην ειδικότητα Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας έχει πιστοποιήσει τις επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες που τον καθιστούν ικανό να δραστηριοποιηθεί στο τομέα των επιχειρήσεων φιλοξενίας (τουριστικές επιχειρήσεις) και της εστίασης.
Αναλυτικότερα, το Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας είναι ένας ειδικευμένος εργαζόμενος, ικανός να χειρίζεται υπεύθυνα και αυτόνομα τα ακόλουθα θέματα:
• Υποδοχή των πελατών στο Ξενοδοχείο και εκτέλεση των σχετικών εργασιών στην Υποδοχή.
• Εργασίες στους ορόφους και τα δωμάτια του Ξενοδοχείου.
• Προμήθεια και διαχείριση του αποθέματος εμπορευμάτων και του υλικού.
• Πώληση και σερβίρισμα φαγητών και κρασιών στο Εστιατόριο.
• Παρασκευή και σερβίρισμα κοκτέιλ και αλκοολούχων ή μη ποτών στο Μπαρ.
Δίπλωμα
Διάρκεια
Έναρξη
Τομείς απασχόλησης
Ο κάτοχος διπλώματος Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης – ΣΑΕΚ (ΙΕΚ) στην ειδικότητα Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας μπορεί να καλύπτει θέσεις εργασίας σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων φιλοξενίας και εστίασης.
Ενδεικτικά εργάζεται σε:
• Ξενοδοχειακές Μονάδες
• Πολυτελή Θέρετρα
• Μικρές Μονάδες Φιλοξενίας
• Κρουαζιερόπλοια
• Εστιατόρια
• BAR
• Αγροτουριστικά Καταλύματα
• Επιχειρήσεις catering
• Camping
• Μονάδες εναλλακτικού τουρισμού
Επαγγελματικά προσόντα
Τα επαγγελματικά καθήκοντα του/της κατόχου διπλώματος Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης – ΣΑΕΚ (ΙΕΚ) στην ειδικότητα Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας συνίστανται ενδεικτικά στα ακόλουθα:
• Υποδέχεται, συμβουλεύει τους πελάτες και φροντίζει για την διαμονή τους στα ξενοδοχεία/ καταλύματα
• Πραγματοποιεί κρατήσεις, ακυρώσεις και ό,τι σχετίζεται με τα δωμάτια των επισκεπτών.
• Οργανώνει τη μεταφορά των αποσκευών των πελατών.
• Δέχεται και αντιμετωπίζει τα παράπονα των πελατών ή τα διαβιβάζει στις αρμόδιες υπηρεσίες.
• Συνδιαλέγεται με τους εκπροσώπους των ταξιδιωτικών γραφείων και εξυπηρετεί τους πελάτες
• Παρέχει πληροφορίες στους πελάτες για θεάματα, μεταφορικά μέσα, αγορές, τουρισμό, κλπ.
• Συνεργάζεται στην αγορά επιλογή, έλεγχο λινών, ειδών καθαρισμού και περιποίησης.
• Ελέγχει τα δωμάτια, την κατάληψή τους και τους κοινόχρηστους χώρους και αίθουσες.
• Συνεργάζεται στον προσδιορισμό των αναγκών σε προμήθειες σύμφωνα με τα αιτήματα των διαφόρων τμημάτων της επιχείρησης.
• Παρέχει συμβουλές και εξυπηρετεί τους πελάτες κατά το γεύμα
• Συμμετέχει στην κατάρτιση του καταλόγου φαγητών και ποτών.
• Χειρίζεται και σερβίρει ποτά, κοκτέιλ.
• Συνεργάζεται στην προπαρασκευή και διεξαγωγή εορταστικών εκδηλώσεων, δεξιώσεων, γευμάτων, συνεδρίων.
Μαθήματα
• Αρχές Οικονομικής
• Τουρισμός
• Οργάνωση, Λειτουργία Ξενοδοχείων
• Διοίκηση επιχειρήσεων
• Αγγλικά
• Γερμανικά
• Marketing
• Οργάνωση – Λειτουργία Εστιατορίου
• Υγιεινή και Ασφάλεια
• BAR
• Οινολογία
• Οργάνωση – Λειτουργία Μαγειρίου
• Τροφογνωσία – Εδεσματολόγιο
• Ξενοδοχειακές Εφαρμογές με Η/Υ
• Λογιστική Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων
• Πρακτική άσκηση