Περιγραφή Ειδικότητας
Ο κάτοχος διπλώματος Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης – ΣΑΕΚ (ΙΕΚ) στην ειδικότητα Τεχνικός Αμπελουργίας και Οινολογίας διαθέτει τις επαγγελματικές γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες ώστε να είναι σε θέση να απασχολείται σε αμπελουργικές, οινοποιητικές ή μικτές αμπελοοινικές επιχειρήσεις (πχ. Ιδιωτικούς, συνεταιριστικούς ή κρατικούς αμπελώνες, φυτώρια, οινοβιομηχανίες και επιχειρήσεις εμπορίας και τυποποίησης, οινολογικά εργαστήρια, ιδρύματα και σταθμούς έρευνας, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κ.α.) καλύπτοντας ανάγκες τεχνικής, οργανωτικής και διαχειριστικής φύσεως σε όλες τις φάσεις της παραγωγικής, μεταποιητικής και εμπορικής διαδικασίας. Επιπλέον, υπό την καθοδήγηση του επιστημονικού προσωπικού (Οινολόγου, Γεωπόνου), εκτελεί τις απαραίτητες εργασίες σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και ειδικότερα εφαρμόζει τις καλλιεργητικές εργασίες και φροντίδες των αμπελώνων, τις πρακτικές οινοποίησης και κατεργασίας οίνων και συμμετέχει στις εργασίες Διαχείρισης Ασφάλειας και Ποιότητας.
Δίπλωμα
Διάρκεια
Έναρξη
Τομείς απασχόλησης
Ο κάτοχος διπλώματος Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης – ΣΑΕΚ (ΙΕΚ) στην ειδικότητα Τεχνικός Αμπελουργίας και Οινολογίας απασχολείται στους εξής τομείς:
• Αμπελουργικής εκμετάλλευσης
• Οινοποιείου
• Αποσταγματοποιείου
• Ποτοποιίας
• Οξοποιίας
• Μονάδας παραγωγής αμπελόφυλλων
• Εργαστηρίου αναλύσεων εδάφους, γλεύκους και οίνου
Επαγγελματικά προσόντα
•Τα επαγγελματικά καθήκοντα του/της κατόχου διπλώματος Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης – ΣΑΕΚ (ΙΕΚ) στην ειδικότητα Τεχνικός Αμπελουργίας και
Οινολογίας συνίστανται ενδεικτικά στα ακόλουθα:
• Προγραμματίζει και διαχειρίζεται τις βασικές εργασίες σε έναν αμπελώνα.
• Αναγνωρίζει τους βασικούς εχθρούς και και τις ασθένειες στον αμπελώνα.
• Αναγνωρίζει τις ποικιλίες της αμπέλου.
• Χειρίζεται το μηχανολογικό εξοπλισμό σύμφωνα με τις προδιαγραφές λειτουργίας.
• Αναγνωρίζει τα στάδια γλευκοποίησης και οινοποίησης.
• Εκτελεί οργανοληπτική δοκιμή και αξιολόγηση του οίνου.
• Γνωρίζει και εφαρμόζει την αμπελοοινική νομοθεσία.
• Αναθέτει, επεξηγεί και επιβλέπει την εκτέλεση των εργασιών (επιστασία).
• Διαχειρίζεται τα οικονομικά της άμεσης εποπτείας του και αντιλαμβάνεται τις οικονομικές μεταβλητές της επιχείρησης.
• Προετοιμάζει το έδαφος για φύτευση, επιλέγει το πολλαπλασιαστικό υλικό, φυτεύει και εγκαθιστά μητρικές φυτείες υποκείμενες/ εμβολιοληψίας.
• Εκτελεί καλλιεργητικές φροντίδες της αμπέλου (άρδευση, καταπολέμηση ζιζανίων, αντιμετώπιση ασθενειών, χρήση φυτορυθμιστικών ουσιών, εφαρμογή της κατάλληλης λίπανσης).
• Γνωρίζει όλα τα στάδια παραγωγής αμπελοοινικών προϊόντων από την ωρίμανση του σταφυλιού έως την εμφιάλωση του κρασιού, καθώς και μεθόδους συντήρησης, διαύγασης, φιλτραρίσματος και παλαίωσης.
• Διενεργεί ποιοτικούς ελέγχους των οινικών προϊόντων, ασκεί οργανοληπτικό έλεγχο
Μαθήματα
• Αμπελουργία
• Φυτική Παραγωγή
• Εδαφολογία-Λιπασματολογία
• Στοιχεία Βιολογικής Γεωργίας
• Οργάνωση Επιχείρησης – Marketing
• Γενική δενδροκομία
• Μηχανολογικός Εξοπλισμός Οινοποιείου και Αμπελουργίας
• Ποιοτικός και Οργανοληπτικός Έλεγχος Οινικών Προϊόντων
• Εντομολογία αμπέλου
• Φυτοπαθολογία αμπέλου
• Ειδικές Τεχνικές Οινοποίησης
• Οργανική Χημεία και Βιοχημεία
• Γεωργική Οικονομία και Πολιτική
• Τεχνική Γευσιγνωσίας
• Οινολογική Μικροβιολογία
• Διαχείριση της γονιμότητας του εδάφους
• Υγιεινή και ασφάλεια εργασίας – προστασία περιβάλλοντος – απόβλητα – υγιεινή εργοστασίων
• Τεχνική Οινικών Προϊόντων
• Συσκευασία Οίνων και Ποτών
• Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα