Περιγραφή Σεμιναρίου
Ο Food & Beverage Manager σε ένα εστιατόριο ή ξενοδοχείο είναι ένας πολυδιάστατος ρόλος. Απαιτεί προσεκτική οργάνωση του επισιτιστικού τμήματος, σχεδιασμό και ετοιμασία των μενού σε συνεργασία με τον Executive Chef, διαχείριση του προϋπολογισμού, ανάλυση και εφαρμογή διάφορων στρατηγικών και διαδικασιών. Ξεκινώντας ένας Food & Beverage Manager θα πρέπει να είναι εξοικειωμένος με τις διαφορετικές μορφές εστιατορίων, είτε πρόκειται για εστιατόρια με προκαθορισμένο menu είτε alacart. Είναι ο υπεύθυνος για την επιλογή του menu, την επιλογή προμηθευτών και την αξιολόγηση της ποιότητας των προϊόντων. Επίσης, θα πρέπει να διασφαλίζει τη σωστή αποθήκευση και διαχείριση των προϊόντων. Όσον αφορά στην έννοια του κόστους, ο Food & Beverage Manager πρέπει να γνωρίζει τι είναι το κόστος και να μπορεί να υπολογίζει το κόστος φαγητού (Foodcost), σε σχέση με τις πωλήσεις, το οποίο είναι κρίσιμο στη λειτουργία ενός εστιατορίου.
Συνοψίζοντας, ο τομέας του Food & Beverage Management απαιτεί εκτεταμένες γνώσεις και ικανότητες για να εξασφαλίσει την αποδοτικότητα και τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου ενώ συγχρόνως διασφαλίζει πως οι διαδικασίες που ακολουθεί η επιχείρηση συμμορφώνονται με τα διεθνή πρότυπα.Επιπλέον, διαχειρίζεται αιτήματα των πελατών και εντοπίζει τις ανάγκες τους διασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή εξυπηρέτησή τους.
Βεβαίωση Παρακολούθησης
Διάρκεια
Τρόπος Παρακολούθησης
Έναρξη
Θεματικές Ενότητες
1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
•Εστιατόρια alacart και προκαθορισμένου menu
•Επιλογή menu
•Επιλογή προμηθευτών και προϊόντων
•Εποχικά και Βιολογικά προϊόντα
•Αποθήκευση και διαχείριση προϊόντων
2.ΕΝΝΟΙΑ ΚΟΣΤΟΥΣ
•Τι είναι κόστος, τι πάγιο, τι μεταβλητό, τι εργατικό
•Τι είναι το «νεκρό σημείο»
•Κόστος /Πωλήσεις: Το μαγικό κλάσμα των εστιατορίων
•Κόστος φαγητού και πώς το υπολογίζω
3.ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
•Πρότυπη συνταγή
•Πρότυπο κόστος συνταγής
•Φύρα
•Μαγειρική απώλεια
•Κόστος αναλώσιμων
•Τελικό κόστος συνταγής
•ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕΝΟΥ
•Τιμολόγηση menu
•Τι είναι το Foodcost
•Πού διακρίνεται
•Ισολογισμός, απογραφή, ισοζύγιο.
•Τρόποι παρακολούθησης του foodcost
4.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ
•Κρέας & Ψάρι
•Σαλατικά
•Σάλτσες & Βάσεις Κουζίνας
•Αμυλούχα Προϊόντα
•Σύνθετες Παρασκευές
•Επιδόρπια
•Ποτά
Στόχοι του προγράμματος «Σεμινάριο Food & Beverage Management»
• Να αποκτήσουν τις απαιτούμενες θεωρητικές γνώσεις, σε εισαγωγικές έννοιες που αφορούν τον τομέα διαχείρισης τροφίμων και ποτών
• Να είναι εξοικειωμένοι με την απαραίτητη πρακτική τεχνογνωσία,
• Να είναι σε θέση να οργανώσουν, να υλοποιήσουν και να ελέγξουν την παραγωγική διαδικασία σε μια τουριστική μονάδα ή χώρο εστίασης.
• Να αντιλαμβάνονται την έννοια του κόστους, διενεργώντας πρακτική κοστολόγησης σε διάφορα φαγητά.
Επαγγελματικές προοπτικές
Μέσω του σεμιναρίου οι επιμορφούμενοι θα αποκτήσουν νέες δεξιότητες και γνώσεις για τις τάσεις που επικρατούν. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί το επαγγελματικό τους προφίλ και θα καταστεί ανταγωνιστικό. Οι επιμορφούμενοι θα είναι σε θέση να εργαστούν ως Διευθυντές Εστιατορίων και Ξενοδοχείων, όπου θα είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των λειτουργιών συμπεριλαμβανομένου του μενού, του προσωπικού και του προϋπολογισμού ή ως Διαχειριστές Καταστημάτων Τροφίμων, όπως σούπερ μάρκετ ή αλυσίδας εστιατορίων. Επιπλέον, μπορεί να επικεντρωθούν στη διοργάνωση εκδηλώσεων και παροχή υπηρεσιών catering για ειδικές περιστάσεις ως υπεύθυνοι εκδηλώσεων ή ως συντονιστές ολόκληρου του προσωπικού εξυπηρέτησης πελατών σε εκδηλώσεις. Επίσης, μπορεί να αναλάβουν θέσεις ως Εκπρόσωποι Πωλήσεων Τροφίμων και Ποτών σε επιχειρήσεις, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες.